Google Adsense

torsdag 25 september 2008

Proggblog 1 - Vad är proggesiv musik & lite historik

Var hälsad!

Det är på tiden att denna blogg får lite andra infallsvinklar från en genre som alltid ligger och bubblar under ytan i den musikaliska världen, nämligen den progressiva. Idag är den progressiva musiken extremt svårdefinierad, där band som Muse och Coldplay klassas som progressiva. Räcker det med att spela ett par avancerade tacktarter eller sjunga om filosofiska aspekter för att klassas som progressiv?

Den progressiva musiken växte fram i det hav av genrer som bemötte musiklyssnarna i slutet utav 60-talet. Närmaste grannen är den psykadeliska rocken, där kända artister som Pink Floyd, Cream och Jimi Hendrix ses som de stora förebilderna. Bland de första progressiva banden märks The Moody Blues och The Nice.

Den progressiva rocken har alltid haft som strävan att ta det rent tekniska spelandet utav intstrument ett steg längre, där låtarna blir mer komplexa i sin struktur. Till det hör även att skriva filosofiska eller fantasybaserade texter. Termer som konceptalbum, art rock och "episkt" är vanligt förekommande inom genren.

Även om det fanns många progressiva band i slutet av 60/början av 70-talet så var det vissa som klassades som banbrytande eller pinonjärer. Dessa är tex Yes, Genesis, King Crimson, Jethro Tull och Emerson, Lake & Palmer. Alla dessa band har bidragit till att den progressiva genren var en av de mest populära under 70-talets första hälft.

Sedan kom punken, och progressiv rock var något förlegat, ja man kallade det för dinosaurie-rock. Det var inte inne med 20-minuter långa och "sega" låtar längre.

Under början av 80-talet började en ny våg utav progressiv musik att växa fram, den sk neo-progressiva genren, en subgenre. Låtarna var oftast kortare än på 70-talet och mer pop-orienterade, men gav nytt blod till en tidigare klassad död genre. Exempel på dessa band är Marillion, Arena och Pendragon.

En annan subgenre som började växa fram under 80-talet var den progressiva metalen. Ganska snarlik den progressiva rocken, dock med ett hårdare sound. Man brukar kalla det för "thinking mans metal". Pionjärer inom denna genre är bla Queensryche, Fates Warning och Dream Theater.

Även tidigare nedlaggda band som Yes och Genesis väcktes till liv under 80-talet, med ett mer pop-orienterat sound. Yes fick en riktig hit med "Owner of a Lonely Heart" och Genesis fick mycket spelrum på radio med låtar som "Mama" och "Turn it on again".

Idag är den progressiva genren enormt stor, med en mängder subgenres och så mycket band att man lätt tappar räkningen. I överlag har den progressiva genren en kvalite som undertecknat själv ej funnit i andra genren, jag har svårt att finna ett band inom denna genre som jag klassar som "dålig".

I kommande bloggar skall jag mer utförligt beskriva vissa subgenres, bandpresentationer, skriva recensioner, tipsa om kommande skivor, ta upp vissa aspekter i genren och försöka göra lite spännande topplistor.
Nästa krönika kommer antagligen på söndag kväll!

Rock on!

3 kommentarer:

joonas sa...

Väldigt kul och intressant läsning.. Du är kunnig!

Pär sa...

Bra skrivet om kungen av alla genrer.

Custard Pie sa...

Hej!

Läs om rockens mest dynamiska årtionde 70-talet på www.myspace.com/custardpiemusic

http://galowspole.blogspot.com

TH