Google Adsense

lördag 4 oktober 2008

När föddes Indie?

London, 26 september 1982. Henry Ashcroft, nyanställd skribent vid den då oansenliga musiktidningen Q Magazine, befann sig på en pub i närheten av Camden Markets. Han och en vän hade precis beställt en omgång guinnes och Henry beklagade sig över det bedrövliga musikutbudet i världen. Punken hade dragit sin sista dödsrossling och världens topplistor dominerades av Michael Jackson och Lionel Richie. Henry, som vuxit upp i ett kollektiv i trakten kring Glastonbury, saknade "äkta, självständig musik gjord av band som spelar musik för att de älskar det - inte för att tjäna pengar" som han senare skulle beskriva det i sin självbiografi.

På pubens lilla scen hade en grupp unga män precis avslutat soundcheck. Sångaren, vid namn Stephen Morrissey, började sjunga en sång han kallade "This Charming Man". För Henry var det en uppenbarelse. Det här var precis den musik han letat efter!

Stephen och hans vänner blev snabbt utbuade av de övriga pubgästerna och fick kliva av scen för att undgå att träffas av kastade ölglas. Henry Ashcroft bjöd istället med gruppen ut på en bit mat. Männen hamnade på ett indiskt snabbmatställe intill och började diskutera musik. Samtalet pågick ända fram till stängningsdags och när de tillslut kördes ut av ägaren insåg Henry Ashcroft att han stod inför något stort. Väl hemma i sin lägenhet satte han sig framför skrivmaskinen och började skriva ett utkast till en artikel, där han beskrev den helt nya musikstil han upptäckt. Han beslöt sig för att uppkalla den efter restaurangen de ätit på. Så föddes Indie.


Nej, jag skojar bara. Henry Ashcroft är en påhittad figur och vem eller vilka det var som skapade indie går like lite att svara på som vem som uppfann hjulet. Det spelar egentligen ingen roll. Hjulet och indie är ändå två lika briljanta fenomen som gjort vår värld till en bättre plats.

Jag heter Hanna och min passion i livet är musik, främst sådan som beskrivs som indie och alternativ rock och pop. Jag bloggar huvudsakligen på Det här är ingen blogg men kommer att dyka upp här på Musiktoppen då och då för att förgylla er vardag med allt från Håkan Hellström till The Hives och mycket annat. Det ska bli ett nöje!

DAGENS TIPS! En låt som framfördes på första gången på en fiktiv pub, 1982.


2 kommentarer:

Johan sa...

Haha!! det kändes genomgående jävligt fel... men det var först när jag kom till den indiska restaurangen som jag förstod att det var ett skämt ;)
Bra skrivet!!

joonas sa...

Jo men tänkt om det varit sant?! Kul!! Håller med johan, bra skrivet!